Naukowcy z Wydziału Farmaceutycznego UJ CM zbadają wpływ warunków kosmicznych na rośliny jadalne

Zespół naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum, kierowany przez dr hab. Pawła Paśko, prof. UJ z Zakładu Bromatologii oraz dr hab. Agnieszkę Galanty, prof. UJ z Katedry Farmakognozji, od kilku lat prowadzi pionierskie badania nad wpływem warunków kosmicznych, a zwłaszcza zaburzonej grawitacji, na syntezę związków o działaniu prozdrowotnym w kiełkach roślin jadalnych.

W ostatnich dniach podpisano umowę o współpracy badawczej pomiędzy Uniwersytetem Jagiellońskim – Collegium Medicum, a Przedsiębiorstwem Nasiennym TORAF. Badania będą realizowane w ramach projektu #TORAFSeedMission, prowadzonego we współpracy z firmą SpaceForest sp. z o.o., w trakcie którego nasiona warzyw i innych roślin jadalnych zostaną wyniesione w kosmos podczas czterech eksperymentalnych lotów suborbitalnych polskiej rakiety PERUN. Po zakończeniu misji zarówno nasiona, jak i wyhodowane z nich kiełki, zostaną poddane szczegółowym badaniom przez zespół z Wydziału Farmaceutycznego UJ CM.

Analizy pozwolą określić, jak warunki panujące podczas lotu — takie jak mikrograwitacja, przeciążenia, ciśnienie i temperatura — wpływają na zdolność kiełkowania, skład fitochemiczny i właściwości prozdrowotne roślin.

Projekt #TORAFSeedMission to wyjątkowy przykład połączenia nauk o żywności, bromatologii i technologii kosmicznych, który otwiera nowe perspektywy dla badań nad wpływem środowiska pozaziemskiego na organizmy roślinne.



Powrót