Główne kierunki badań:
- Sposoby odżywiania się różnych populacji ludzi
 
- Makro- i mikropierwiastki w żywności, wodzie pitnej i w organizmie człowieka (we krwi, włosach, zębach, kościach i moczu)
 
- Zawartość kwasów organicznych w winach i sokach
 
- Rośliny pseudozbożowe w żywieniu człowieka (gryka, amarantus, komosa)
 
- Potencjał antyoksydacyjny in vitro i in vivo
 
- Zasoby selenowe i jodowe organizmu u osób zdrowych i chorych na choroby tarczycy
 
- Wpływu nowych związków wanadu na przebieg cukrzycy u zwierząt
 
- Glin i lit w osoczu oraz moczu pacjentów nefrologicznych i kardiologicznych
 
 
 
Wykaz ważniejszych przyrządów badawczych i aparatury w Zakładzie Bromatologii:
- Spektrometr absorpcji atomowej Perkin Elmer 5100 ZL
 
- Uniwersalny czytnik mikropłytkowy Synergy-2 BioTek
 
- Analizator biochemiczny Photochem
 
- Analizator izotachoforezy kapilarnej EA 202 M (Villa-Labeco)
 
- Spektrometr JASCO V-530
 
- Komora laminarna klasy A HeraSafe Heraeus
 
- Piece mikrofalowe MDS-2000 (2 szt.)
 
- Zamrażarka Bio-Memory -86oC Froilabo
 
- Podwójny system dejonizacji wody Millipore Milli-Ro 5 Plus Milli-Q RG
 
- Wirówki laboratoryjne: wirówka stołowa MPW-350, wirówka medyczno-laboratoryjna MPW-365, wirówka Centrifuge 5702R
 
- Wagi laboratoryjne: waga analityczna BA-310S, waga analityczna AX205/!, waga analityczna AS 200, waga elektroniczna AJH-4200 CE
 
- Przystawka do oznaczania selenu FIAS 100
 
 
 
Współpraca z ośrodkami w kraju:
- Katedra i Zakład Bromatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
 
- Katedra i Zakład Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
 
- Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
 
- Katedra Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
 
- Katedra Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
 
- Zakład Chemii Analitycznej, Wydział Chemii UJ, Kraków
 
- Katedra Ginekologii UJ CM w Krakowie
 
- Katedra Chorób Wewnętrznych i Gerontologii UJ CM w Krakowie
 
- I Klinika Kardiologii i Nadciśnienia Tętniczego UJ CM w Krakowie
 
- Zakład Toksykologii Analitycznej i Terapii Monitorowanej Katedry Toksykologii Klinicznej
i Środowiskowej UJ CM w Krakowie 
- Uniwersytecki Szpital Dziecięcy UJ CM w Krakowie
 
- Instytut Fizyki Jądrowej PAN im. H. Niewodniczańskiego w Krakowie
 
- Poradnia Przeciwpadaczkowa Wojewódzkiego Szpitala nr 2 w Rzeszowie
 
- Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
 
- Sadowniczy Zakład Doświadczalny, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Brzezna
 
 
 
 
Współpraca z ośrodkami zagranicznymi:
- Institute for Drug Research, School of Pharmacy, The Hebrew University-Hadassah Medical School, Jerusalem (Izrael)
 
- Laboratoire de Pharmacologie, Universite de Montpellier 1 (Francja)
 
- Vascular Health Division, Rowett Institute of Nutrition and Health, The University of Aberdeen (Wielka Brytania)
 
- Faculty of Pharmacy, University of Calabria (Włochy)
 
- Faculty of Pharmacy, Mersin University (Turcja)
 
- Department of Clinical Sciences, Pharmacology & Toxicology, ELTDK, University of Helsinki (Finlandia)
 
- Istituto Superiore di Sanita, Rome (Włochy)
 
- Food Science Laboratory, University of Algarve (Portugalia)
 
- School of Health, University of Algarve (Portugalia)
 
- School of School of Biotechnology Dublin City University (Irlandia)
 
 
 
 
Badania aktualnie wykonywane:
- Wpływ kiełków roślin pseudozbożowych suplementowanych różnymi dawkami selenu na rozwój procesu zapalnego i ekspresję NFkB
 
- Wpływ wybranych warzyw krzyżowych na funkcję tarczycy w modelu zwierzęcym. Badanie zawartości substancji potencjalnie tyreotoksycznych z grupy glukozynolatów i izotiocyjanianów w grupie wybranych kiełków warzyw kapustnych.
 
- Cytotoksyczność oraz aktywność antyoksydacyjna owoców z południowej Syberii oraz jagód
z Ameryki Południowej. Badania etnofarmakologiczne i etnożywieniowe. Nawyki żywieniowe mieszkańców okolic Jeziora Bajkał. 
- Aktywność antyoksydacyjna i właściwości odżywcze nasion i kiełków pseudozbóż oraz ich wpływ na wybrane parametry antyoksydacyjne w badaniach in vitro i in vivo.
 
- Wpływ diety wysokofruktozowej na status antyoksydacyjny i parametry biochemiczne szczurów.
 
- Wpływ długoterminowego spożycia soków owocowych na status antyoksydacyjny i układ immunologiczny zdrowych ludzi.
 
- Badanie właściwości odżywczych persimonów i owoców pomelo.
 
- Wpływ procesów technologicznych na właściwości antyoksydacyjne gryki, żyta, fasoli oraz aronii – badania z użyciem modeli in vitro i in vivo.
 
- Właściwości antyoksydacyjne soków owocowych z upraw ekologicznych oraz innych produktów żywności funkcjonalnej.
 
- Interakcje antyoksydacyjne in vitro wybranych preparatów farmaceutycznych i leków dostępnych bez recepty z napojami (woda domowa do picia, wody mineralne, napoje owocowe).
 
- Interakcje leków z pożywieniem oraz suplementami diety.
 
- Kompleksy wanadu – innowacyjne metalofarmaceutyki w leczeniu cukrzycy.
 
- Rola selenu w zapobieganiu rozwoju niedoczynności tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto.
 
- Analiza znajomości zagadnień dopingu metabolicznego wśród lekarzy i farmaceutów.
 
- Badanie właściwości przeciwcukrzycowych pochodnych ksantonu.
 
- Wpływ prowadzenia winorośli na stężenie wybranych kwasów organicznych w sokach.
 
- Analiza zawartości litu w wodzie i materiale biologicznym.
 
 
 
 
Słowa kluczowe
Cukrzyca, choroby tarczycy, warzywa kapustne, owoce egzotyczne, owoce jagodowe, aktywność antyoksydacyjna, pseudozboża, woda pitna, interakcje leków z pożywieniem, suplementy diety, jod, lit, magnez, selen, wanad, kiełki.
 
 
Publikacje
W rozbudowie…